[ Τελευταία Νέα ]
(1/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Διαθέσιμη θέση για Πρακτική Άσκηση περισσότερα
(2/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Ημερίδα για τον τραυλισμό στις 10/10/15. Εξαιρετικές ανακοινώσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ελεύθερη είσοδος περισσότερα
(3/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Σεμινάριο για λογοθεραπευτές από έναν εξαιρετικό ομιλητή και καταξιομένο ερευνητή και κλινικό τον κ Kurt Eggers, στις 9/10/15 περισσότερα
(4/5) 2015-06-14 00:00:00.0
Εγγραφείτε στον κατάλογο αποδεκτών του ενημερωτικού δελτίου του ΚΕΘΤ για να ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες του ΚΕΘΤ στο email σας περισσότερα
(5/5) 2015-03-08 00:00:00.0
Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού διοργανώνει στην Αθήνα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο για λογοθεραπευτές στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015 με τίτλο: "Θεραπεία Τραυλισμού: από τη θεωρία στην πράξη" περισσότερα
<< >>

"Θεραπεία Επικοινωνιακής Αλληλεπίδρασης Γονέων – Παιδιού" - Palin Parent-Child Interaction Therapy - (Palin PCI)

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - Διάρκεια 12 εβδομάδες - Απευθύνεται και σε πολύ μικρά παιδιά

Το ΚΕΘΤ σε συνεργασία με το Michael Palin Centre του Λονδίνου υλοποιεί τη θεραπευτική προσέγγιση Palin-PCI: “Palin Parent – Child Interaction Therapy”. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στο πολυπαραγοντικό μοντέλο για τον τραυλισμό βάσει του οποίου οργανικοί, γλωσσικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση του τραυλισμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Aπευθύνεται σε παιδιά 2-7 χρόνων και προτείνεται σαν τρόπος παρέμβασης σχετικά νωρίς μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του τραυλισμού στα παιδιά που έχουν υψηλό κίνδυνο εδραίωσης του τραυλισμού.

Μετά τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την διεξοδική αξιολόγηση του παιδιού αναλύεται και ερμηνεύεται η δυσκολία του στα πλαίσια του πολυπαραγοντικού μοντέλου για τον τραυλισμό. Εφόσον οι δυσκολίες του παιδιού κρίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη θεραπευτική προσέγγιση «Επικοινωνιακής Αλληλεπίδρασης Γονέα–Παιδιού», διατυπώνεται πρόταση θεραπείας μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς των δεδομένων  της αξιολόγησης, των προϋποθέσεις και των απαιτήσεων αυτής της προσέγγισης. Η προσέγγιση στην πρώτη φάση ενδυναμώνει τους γονείς να μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται η ροή της ομιλίας του παιδιού τους μέσα από "στρατηγικές αλληλεπίδρασης" και "στρατηγικές οικογένειας".

Στα περισσότερα παιδιά η ροή της ομιλίας αποκαθίσταται μετά την πρώτη φάση θεραπείας (12 εβδομάδες). Εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, ακολουθεί και δεύτερη φάση ολιγόχρονης θεραπείας, κατά την οποία το παιδί ενδυναμώνεται με "στρατηγικές του παιδιού" (τεχνικές ομιλίας) για την διαχείριση της ροής της ομιλίας του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της θεραπείας και για τις 6 πρώτες εβδομάδες, απαιτείται μια συνεδρία την εβδομάδα στο χώρο του ΚΕΘΤ με την ταυτόχρονη παρουσία του παιδιού και των δύο γονιών. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο συνεδριών οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν (μόνο για 5 λεπτά) σχεδόν κάθε μέρα «αποκλειστικό χρόνο» στο παιδί (special time). Κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού χρόνου παίζουν, αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μαζί του, με τρόπους που έχουν αναγνωρίσει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τον θεραπευτή, ότι ενισχύουν τη ροή της ομιλίας του παιδιού τους. Κάθε συνεδρία στο ΚΕΘΤ βασίζεται στον αναστοχασμό που καταγράφουν οι γονείς μετά από κάθε πεντάλεπτο «αποκλειστικού χρόνου» και σε παρατηρήσεις που προκύπτουν από την επεξεργασία των βιντεοσκοπήσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο ΚΕΘΤ.

Στη συνέχεια, μετά το τέλος των πρώτων 6 εβδομάδων όπου η οικογένεια προσέρχεται στο κέντρο και για τις επόμενες 6 εβδομάδες, δεν απαιτείται η εβδομαδιαία συνεδρία στο χώρο του ΚΕΘΤ αλλά οι γονείς συνεχίζουν τα πεντάλεπτα του «αποκλειστικού χρόνου» στο σπίτι και διατηρούν εβδομαδιαία τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με το θεραπευτή. Όταν συμπληρωθούν 12 εβδομάδες από την αρχή του προγράμματος ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, η οικογένεια έρχεται πάλι στο κέντρο και αξιολογούνται τα αποτελέσματα για να ληφθούν αποφάσεις. Τα περισσότερα παιδιά μετά τις 12 εβδομάδες ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους και μπαίνουν σε περιοδική παρακολούθηση, άλλα έχουν την ανάγκη της Β' φάσης του προγράμματος που περιλαμβάνει τις στρατηγικές του παιδιού.

Πρακτικά απαιτούνται έξι συνεδρίες στο χώρο του ΚΕΘΤ και για αυτό το λόγο η προσέγγιση αυτή είναι εύκολο να υλοποιηθεί και για οικογένειες που κατοικούν εκτός Αθηνών. Απαιτείται η συμμετοχή και των δύο γονέων.

Η προσέγγιση εφαρμόζεται στο ΚΕΘΤ από το 2006  με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι Θεραπευτές του ΚΕΘΤ έχουν υψηλή εξειδίκευση στην υλοποίηση του συγγεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος και το ΚΕΘΤ είναι το πρώτο μεταξύ των δύο κέντρων στον κόσμο (Ελλάδα και Πολωνία) που έχουν πιστοποιηθεί από το Michael Palin Centre να εκπαιδεύουν άλλους λογοθεραπευτές στην προσέγγιση Palin PCI.

 Δείτε το >>βίντεο των θεραπετών του Michael Palin Centre που αναλύουν την προσέγγιση στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΘΤ το 2009 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό.

Διαβάστε >>περισσότερα για αυτή την προσέγγιση.