[ Τελευταία Νέα ]
(1/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Διαθέσιμη θέση για Πρακτική Άσκηση περισσότερα
(2/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Ημερίδα για τον τραυλισμό στις 10/10/15. Εξαιρετικές ανακοινώσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ελεύθερη είσοδος περισσότερα
(3/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Σεμινάριο για λογοθεραπευτές από έναν εξαιρετικό ομιλητή και καταξιομένο ερευνητή και κλινικό τον κ Kurt Eggers, στις 9/10/15 περισσότερα
(4/5) 2015-06-14 00:00:00.0
Εγγραφείτε στον κατάλογο αποδεκτών του ενημερωτικού δελτίου του ΚΕΘΤ για να ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες του ΚΕΘΤ στο email σας περισσότερα
(5/5) 2015-03-08 00:00:00.0
Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού διοργανώνει στην Αθήνα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο για λογοθεραπευτές στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015 με τίτλο: "Θεραπεία Τραυλισμού: από τη θεωρία στην πράξη" περισσότερα
<< >>

Βραχεία Θεραπεία Τραυλισμού Εστίασης στη Λύση (SFBT)

Η «Βραχεία Θεραπεία Τραυλισμού Εστίασης στη Λύση» που παρέχει το ΚΕΘΤ αποτελεί εφαρμογή της θεραπευτικής προσέγγισης Solution Focused Brief Therapy (SFBT) στον τραυλισμό. 
Στο ΚΕΘΤ, εδώ και πολλά χρόνια, υλοποιούμε θεραπείες που εμπεριέχουν Solution Focused πρακτικές. Το Palin Parent Child Interaction Therapy για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο λεξιπόντικαςγια τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα ομαδικά προγράμματα εφήβων και ενηλίκων, είναι κάποιες από αυτές.

Σαν αυτόνομο θεραπευτικό πρόγραμμα η «Βραχεία Θεραπεία Τραυλισμού Εστίασης στη Λύση» απευθύνεται σε ενηλίκους και εφήβους που τραυλίζουν αλλά και σε γονείς παιδιών που τραυλίζουν. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι:

 • Για την έναρξη της θεραπείας δεν απαιτείται αρχική αξιολόγηση.
 • Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός συνεδριών ή συχνότητα, αυτό καθορίζεται από το πρόσωπο που τραυλίζει. Δίνεται χρόνος μεταξύ των συνεδριών ώστε το πρόσωπο που τραυλίζει να έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι διαφορετικό.
 • Κάθε συνεδρία αντιμετωπίζεται ως η τελευταία.
 • Τα πρόσωπα που τραυλίζουν ενδυναμώνονται να ανακαλύψουν τον δικό τους συντομότερο δρόμο προς το αποτέλεσμα που προσδοκούν. Η θεραπεία είναι η ελάχιστη παρέμβαση που απαιτείται για να ενεργοποιήσει τη διασύνδεση του προσώπου που τραυλίζει με τις «πηγές» του με τέτοιο τρόπο που το ενδυναμώνει να συνεχίσει προς το επιθυμητό μέλλον.
 • Το αντικείμενο της θεραπείας δεν είναι να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αλλαγής αλλά να αναδείξει το γεγονός ότι η αλλαγή ήδη συμβαίνει (μεγάλο μέρος της θεραπείας έχει ήδη συμβεί πριν την πρώτη συνάντηση).
 • Τα πρόσωπα που τραυλίζουν φέρουν μαζί τους λύσεις και προβλήματα. Όσο εγκατεστημένο κι αν είναι ένα πρόβλημα υπάρχουν στιγμές που το πρόσωπο που τραυλίζει κάνει κάτι προς την κατεύθυνση της λύσης. Η συντομότερη οδός προς τη θεραπεία είναι το πρόσωπο που τραυλίζει να κάνει λίγο περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει και βοηθά ή να το κάνει λίγο διαφορετικά. Αυτό αφορά στη συνολική εμπειρία του τραυλισμού, επικοινωνιακή, λεκτική, ψυχολογική, λειτουργική.
 • Ό,τι κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή. Επομένως η δουλειά του θεραπευτή είναι να εργαστεί με τις καλύτερες πρακτικές που χρησιμοποιεί το πρόσωπο που τραυλίζει και να αποφύγει χρονοβόρες «μάχες» με την υποτιθέμενη αντίσταση του προσώπου για αλλαγή.
 • Μια μικρή αλλαγή είναι ικανή να ενεργοποιήσει μεγαλύτερες αλλαγές και λύσεις στο πρόβλημα. H αλλαγή ενός στοιχείου ενός συστήματος ή μιας σχέσης μεταξύ των στοιχείων του συστήματος επηρεάζει και τα άλλα στοιχεία και σχέσεις που συνιστούν το σύστημα.

Ο de Shazer (1989; 1993; 207) αναφέρει 3 κανόνες που διέπουν τη φιλοσοφία της προσέγγισης Solution Focused Brief Therapy: 

 • Αν δεν έχει «σπάσει» μην το φτιάχνεις
 • Μόλις ξέρεις τι βοηθά, κάνε πιο πολύ από αυτό
 • Αν κάτι δε βοηθά μην το ξανακάνεις, κάνε κάτι διαφορετικό

Επίσης, το 2007 γράφει:

 • Μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλες αλλαγές
 • Η λύση δεν σχετίζεται απαραίτητα με το πρόβλημα
 • Η συζήτηση προς τη λύση είναι διαφορετική από αυτή που απαιτείται για την περιγραφή του προβλήματος
 • Κανένα πρόβλημα δε συμβαίνει διαρκώς. Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν προς τη λύση
 • Το μέλλον το δημιουργούμε και είναι διαπραγματεύσιμο.

De Shazer,et al, (2007).