[ Τελευταία Νέα ]
(1/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Διαθέσιμη θέση για Πρακτική Άσκηση περισσότερα
(2/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Ημερίδα για τον τραυλισμό στις 10/10/15. Εξαιρετικές ανακοινώσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ελεύθερη είσοδος περισσότερα
(3/5) 2015-06-17 00:00:00.0
Σεμινάριο για λογοθεραπευτές από έναν εξαιρετικό ομιλητή και καταξιομένο ερευνητή και κλινικό τον κ Kurt Eggers, στις 9/10/15 περισσότερα
(4/5) 2015-06-14 00:00:00.0
Εγγραφείτε στον κατάλογο αποδεκτών του ενημερωτικού δελτίου του ΚΕΘΤ για να ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες του ΚΕΘΤ στο email σας περισσότερα
(5/5) 2015-03-08 00:00:00.0
Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού διοργανώνει στην Αθήνα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο για λογοθεραπευτές στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2015 με τίτλο: "Θεραπεία Τραυλισμού: από τη θεωρία στην πράξη" περισσότερα
<< >>


λεξιπόντιξ

Πρόγραμμα θεραπείας Τραυλισμού για Παιδιά Σχολικής Ηλικίας

Ο Λεξιπόντικας αποτελεί το πρώτο δομημένο πρόγραμμα θεραπείας τραυλισμού για παιδιά σχολικής ηλικίας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από δύο Έλληνες λογοθεραπευτές που εξειδικεύονται στις διαταραχές ροής της ομιλίας τον Γιώργο Φούρλα και τον Δημήτρη Μαρούσο.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα βασίζεται στα πλέον σύγχρονα ερευνητικά πορίσματα, θεωρητικά μοντέλα και σε κλινικές προσεγγίσεις αποδεδειγμένης κλινικής αποτελεσματικότητας. Αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μια καινοτόμο στάση και δυναμική στη θεραπεία τραυλισμού παιδιών σχολικής ηλικίας.

Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

 • Προσομοίωση της διαταραχής μέσα από τη δράση του ήρωα του θεραπευτικού προγράμματος τον λεξιπόντικα.
  Ο λεξιπόντικας τρυπώνει στο εργοστάσιο των λέξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων και προσπαθεί να καταλάβει το κέντρο ελέγχου του εργοστασίου. Το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σημάδια των ποντικοεπιδρομών και εξοπλίζεται με εργαλεία για να διατηρεί ή να ανακτά τον έλεγχο του εργοστασίου. Η ποντικοεπιδρομή αναχαιτίζεται, οι σύμμαχοι εξοπλίζονται και ενεργοποιούνται στον έλεγχο και διαχείριση των ποντικοεπιδρομών. Η συμμαχία κερδίζει προοδευτικά έδαφος, συμμετέχει σε αποστολές και νικά, η θεραπεία εξελίσσεται.
 • Βραχυπρόθεσμη (σύντομη) διάρκεια θεραπείας.
  Η ολοκλήρωση του προγράμματος σε 12 μόλις συναντήσεις, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, δίνουν ώθηση αλλαγής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά τη θεραπεία παιδί και γονείς γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται ομιλία και συναισθήματα και  η σταδιακή αποδέσμευση διασφαλίζει την εδραίωση της αλλαγής.
 • Δομημένο πρόγραμμα
  Ακολουθεί έναν βασικό κορμό - πλατφόρμα θεραπευτικών πρακτικών που υποστηρίζεται από συμπληρωματικές ή εναλλακτικές  πρακτικές. Η modular δομή του λεξιπόντικα δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης του δομημένου προγράμματος στις ιδιαίτερες, μοναδικές ανάγκες του κάθε ξεχωριστού παιδιού.
 • Ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση όλης της οικογένειας.
  Με τη συμμετοχή των γονιών στη θεραπεία εξασφαλίζεται η γενίκευση των αποτελεσμάτων στην καθημερινή ζωή του παιδιού, η υποστήριξη των γονέων στην προσπάθεια του παιδιού αλλά και η διαχείριση συναισθημάτων, στάσεων και συμπεριφορών των γονέων σχετικά με τον τραυλισμό του παιδιού τους. Οι "στρατηγικές" επικοινωνίας της οικογένειας αναδιοργανώνονται και αναβαθμίζονται σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης.
 • Ρυθμιστής το παιδί.
  Το παιδί τοποθετείται στο κέντρο της θεραπείας, φτιάχνει συμμαχίες και ενδυναμώνεται να αναλάβει την ευθύνη της ομιλίας του. Καθοδηγεί τους ανθρώπους γύρω  του σε τρόπους που το βοηθούν να διαχειρίζεται την επικοινωνία του.
 • Έμφαση στην Λειτουργική Επικοινωνία.
  Τα εργαλεία ομιλίας δίνουν  διαφορετική ομιλία με ροή, χρησιμοποιούνται από το παιδί με κατανοητό σκοπό και όχι επειδή "πρέπει"  και εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές του ανάγκες.
 • Super ήρωας και παιχνίδι.
  Παιδιά και γονείς λατρεύουν τη θεραπεία γιατί τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι αποστολές, τα πειράματα, οι σύμμαχοι δίνουν έναυσμα, ρόλο, κλιμακούμενη δομή και κίνητρο στο παιδί να συμμετέχει και να αλλάζει διαρκώς. Οι γονείς ενδυναμώνονται καθώς λειτουργούν ως "σύμμαχοι" στην όλη προσπάθεια, στο πλευρό του παιδιού τους.

Ήδη από τον Σεπτέμβρη 2013, το πρόγραμμα θεραπείας ξεκίνησε να "τρέχει" επιτυχώς με παιδιά σχολικής ηλικίας που τραυλίζουν. Μέχρι την τελική του στάθμιση και την έκδοσή του, θα  παρέχεται αποκλειστικά και μόνον από τους δημιουργούς του, στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού στην Αθήνα και στο Κέντρο Λόγου «Ευ Λέγειν» στο Βόλο και την Λάρισα .

Ο λεξιπόντικας θα ταξιδέψει σε Αμβέρσα και Οξφόρδη στα επόμενα Ευρωπαϊκά συνέδρια για τον Τραυλισμό, όπου και θα παρουσιαστεί από τους δημιουργούς του σε παρευρισκόμενους ερευνητές και κλινικούς στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας.

Αν έχετε παιδί σχολικής ηλικίας και ενδιαφέρεστε για τον λεξιπόντικα απευθυνθείτε
στο Ευ-λέγειν στο Βόλο και στην Λάρισα και στο ΚΕΘΤ στην Αθήνα

 

2410-231333

eulegeinv@gmail.com

ΒΟΛΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ

210-6916094

info@travlismos.gr

ΑΘΗΝΑ

 

 

Πρόγραμμα Θεραπείας Τραυλισμού για παιδιά Σχολικής Ηλικίας

 

©  Copyright: Γ.Φούρλας, Δ.Μαρούσος (2013)
Όλα τα δικαιώματα του προγράμματος, το περιεχόμενο, το όνομα και το εμπορικό σήμα είναι δεσμευμένα. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε (ηλεκτρονικό ή συμβατικό) τρόπο αναπαραγωγή, αντιγραφή, διάθεση, δημοσίευση, ή χρήση του υλικού και του περιεχομένου του προγράμματος. Απαγορεύεται η ανάρτηση ή χρήση του εμπορικού σήματος και της ονομασίας του προγράμματος και η προβολή του ως παροχή υπηρεσίας θεραπευτικής ή εκπαιδευτικής
.