Το Cinema Therapy στον τραυλισμό

Οι ταινίες μας κάνουν να γελάμε και να κλαίμε, μας μεταφέρουν σε παράξενες νέες πραγματικότητες ή ακόμα και σε άλλες εποχές. Οι λόγοι για τους οποίους ευχαριστιόμαστε την παρακολούθηση ταινιών είναι τόσοι πολλοί όσες και οι διαθέσιμες ταινίες. Μετά από μια δύσκολη ημέρα, ποιος δεν θα ευχαριστιόταν μια καλή κωμωδία; Κάποιοι επιθυμούν τη προσωρινή φυγή από τις καθημερινές προκλήσεις. Σε άλλους αρέσει το συναίσθημα που τους διακατέχει παρακολουθώντας μια ταινία τρόμου. Ενώ άλλοι βρίσκουν την παρακολούθηση μιας ταινίας ως μια ευκαιρία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συζητώντας με φίλους και συναδέλφους για τις ταινίες που έχουν παρακολουθήσει.

Ιστορία του Cinema Therapy

Ο όρος Cinema Therapy δημιουργήθηκε από τους Berg-Cross, Jennings και Baruch (1990) για να περιγράψουν τη χρήση ταινιών στη θεραπεία. Καθώς οι πελάτες ανταποκρίνονται συναισθηματικά στις ταινίες, οι αντιδράσεις τους αυτές αντανακλούν τον εσωτερικό τους κόσμο. Με το Cinema Therapy, οι θεραπευτές αξιοποιούν αυτόν τον αναστοχασμό χρησιμοποιώντας τις ταινίες ως συμπλήρωμα των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων.

Οι ρίζες του Cinema Therapy εντοπίζονται στη βιβλιοθεραπεία όπου τα βιβλία χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική διαδικασία με σκοπό να αποκτήσει το άτομο πρόσβαση στον ψυχισμό του (Mellon, 2003). Με την εξάπλωση της ψυχανάλυσης κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, οι αναλυτές άρχισαν να συνταγογραφούν ειδικό υλικό ανάγνωσης, συχνά μυθιστορήματα, για ορισμένους από τους ασθενείς τους. Το 1916 ο όρος βιβλιοθεραπεία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη βιβλιογραφία (Shrank & Engels, 1981). Στο διάστημα μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1980, η κύρια εστίαση μετατοπίστηκε από τη χρήση φανταστικών βιβλίων σε εγχειρίδια αυτοβοήθειας.

Πώς λειτουργεί το Cinema Therapy

Οι ταινίες οδηγούν τους ανθρώπους σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Ποιος δεν έχει αισθανθεί στενοχωρημένος, φοβισμένος, εμπνευσμένος ή χαρούμενος βλέποντας μια ταινία;  Πέραν από τη ψυχαγωγία, οι ταινίες μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός των στοιχείων –μουσική, εικόνες, διάλογοι, φωτισμός– μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα στον θεατή, επιτρέποντας τον προσωπικό του αναστοχασμό (reflection) και παρέχοντας νέες οπτικές για τις εμπειρίες του.

 Οι χαρακτήρες των ταινιών μπορούν να προβάλουν με έναν πιο απλό τρόπο τα προβλήματα που βιώνει ο θεραπευόμενος. Για παράδειγμα ένα πρόσωπο που τραυλίζει, μπορεί να βοηθηθεί μέσω της παρακολούθησης ταινιών όπου ένας χαρακτήρας τραυλίζει, δίνοντας του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα από την οπτική του παρατηρητή.

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται ένας ασφαλής και άνετος τρόπος συζήτησης των προσωπικών σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών του θεραπευόμενου. Οι άμεσες ερωτήσεις του θεραπευτή μπορεί να δυσκολεύουν τον θεραπευόμενο καθώς μπορεί να μη νοιώθει άνετα να συζητήσει ανοιχτά για τα συναισθήματα του. Η έμμεση εξερεύνηση των συναισθημάτων και των σκέψεων μέσω των χαρακτήρων των ταινιών δίνει έναν ασφαλέστερο τρόπο για τη διερεύνησή τους.

Ορισμένα πρόσωπα που τραυλίζουν μάλιστα μπορεί να αναγνωρίσουν την ύπαρξη συγκεκριμένων προβλημάτων στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή στη προσωπική τους ζωή όταν τη βιώσουν μέσα στις ταινίες, τα οποία δεν αναγνώριζαν προηγουμένως.

Οι ταινίες μπορεί να αποτελούν μέρος της ατομικής ή ομαδικής θεραπείας, της οικογενειακής θεραπείας και της συμβουλευτικής ζεύγους. Η παρακολούθηση ταινιών ενισχύει – αλλά δεν αντικαθιστά ποτέ – τη θεραπευτική παρέμβαση.

Παραδείγματα θεραπευτικών θεμάτων & ταινιών για παιδιά ηλικίας 7 – 12

  • Κακοποίηση: Do You Know the Muffin Man?, Matilda, Radio Flyer.
  • Υιοθεσία: Harry Potter Series, Losing Isaiah.
  • Σύγκρουση γονέων: Drop Dead Fred, Pieces of April.
  • Σχέσεις αδελφών και συνομιλήκων: ET: The Extra-Terrestrial, Harriet the Spy, The Little Rascals, My Girl, Stand By Me, Mr. Mom.
  • Πένθος και θάνατος: Finding Nemo, The Boy with the Green Hair, Charlotte’s Web, Fly Away Home, Heidi, Ponette, The Secret Garden.
  • Σεξουαλικότητα: Antz, Big, The Little Rascals, Milk Money.
  • Μετακόμιση: Alaska, A Home of Our Own, The Sandlot.
  • Αυτοπεποίηθηση: A Bug’s Life, The Bad News Bears, Chicken Run, The Incredibles, Pollyanna, Rudy, Searching for Bobby Fischer, October Sky.
  • Μονογονεικές οικογένειες και διαζύγιο: Author! Author!, Corrina Corrina, Finding Nemo.

Παραδείγματα ταινιών που περιλαμβάνουν χαρακτήρες που τραυλίζουν.

  • The Double – 2013
  • Harry Potter, the Sorcerer’s Stone – 2001
  • The King’s Speech – 2010
  • Golmaal 3 – 2010
  • Rocket Science – 2007
  • Pride – 2007
  • Liam – 2001
  • 102 Dalmations – 2000
  • Augustin – 1995
  • Color of Night – 1994
  • A Fish Called Wanda – 1988
  • Bandits – 1987

Οι ταινίες, εν δυνάμει, «ανοίγουν τα μάτια» του ανθρώπου σε λύσεις για όποια δυσκολία αντιμετωπίζει και μπορούν να παρέχουν θεραπευτικά οφέλη συμπληρωματικά της διασκέδασης.

Στο ΚΕΘΤ αξιοποιούμε κλινικές πρακτικές του cinema therapy στις θεραπείες εφήβων και ενηλίκων με τραυλισμό.

Ηλίας Σπυρίδης, Λογοθεραπευτής,
Εξειδικευμένος Θεραπευτής Διαταραχών Ροής Ομιλίας
Μέλος της Θεραπευτικής Ομάδα ΚΕΘΤ

 

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία και εκδήλωση ενδιαφέροντος μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Language