Palin-PCI

Palin PCI: Parent-Child Interaction Therapy

Το ΚΕΘΤ σε συνεργασία με το Michael Palin Centre του Λονδίνου υλοποιεί τη θεραπευτική προσέγγιση Palin Parent – Child Interaction Therapy (PCI) – Θεραπεία Αλληλεπίδρασης Γονέα-Παιδιού. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στο πολυπαραγοντικό μοντέλο για τον τραυλισμό βάσει του οποίου οργανικοί, γλωσσικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση του τραυλισμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ηλικίες: 2-7 ετών

Διάρκεια: 6 συνεδρίες – 12 εβδομάδες

Συμμετέχουν: γονείς και παιδί

Διάρκεια συνεδρίας: 60 λεπτά

Αριθμός θεραπευτών: 1 θεραπευτής

MPC centre

Μετά τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την διεξοδική αξιολόγηση του παιδιού αναλύεται και ερμηνεύεται η δυσκολία του στα πλαίσια του πολυπαραγοντικού μοντέλου για τον τραυλισμό. Εφόσον οι δυσκολίες του παιδιού κρίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη θεραπευτική προσέγγιση Palin PCI (Θεραπεία Επικοινωνιακής Αλληλεπίδρασης Γονέα–Παιδιού), διατυπώνεται πρόταση θεραπείας μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς των δεδομένων  της αξιολόγησης, των προϋποθέσεις και των απαιτήσεων αυτής της θεραπείας. Η θεραπεία στην πρώτη φάση ενδυναμώνει τους γονείς να μειώσουν τις πιέσεις που δέχεται η ροή της ομιλίας του παιδιού τους, μέσα από “στρατηγικές αλληλεπίδρασης” και “στρατηγικές οικογένειας”.

Στα περισσότερα παιδιά η ροή της ομιλίας αποκαθίσταται μετά την πρώτη φάση θεραπείας (12 εβδομάδες). Εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, ακολουθεί και δεύτερη φάση ολιγόχρονης θεραπείας, κατά την οποία το παιδί ενδυναμώνεται με “στρατηγικές του παιδιού” (τεχνικές ομιλίας) για την διαχείριση της ροής της ομιλίας του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της θεραπείας και για τις 6 πρώτες εβδομάδες, απαιτείται μια συνεδρία την εβδομάδα στο χώρο του ΚΕΘΤ με την ταυτόχρονη παρουσία του παιδιού και των δύο γονιών. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο συνεδριών οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν (μόνο για 5 λεπτά) σχεδόν κάθε μέρα «αποκλειστικό χρόνο» στο παιδί (special time). Κατά τη διάρκεια του αποκλειστικού χρόνου παίζουν, αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μαζί του, με τρόπους που έχουν αναγνωρίσει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τον θεραπευτή, ότι ενισχύουν τη ροή της ομιλίας του παιδιού τους. Κάθε συνεδρία στο ΚΕΘΤ βασίζεται στον αναστοχασμό που καταγράφουν οι γονείς μετά από κάθε πεντάλεπτο «αποκλειστικού χρόνου» και σε παρατηρήσεις που προκύπτουν από την επεξεργασία των βιντεοσκοπήσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο ΚΕΘΤ. Στη συνέχεια, μετά το τέλος των πρώτων 6 εβδομάδων όπου η οικογένεια προσέρχεται στο κέντρο και για τις επόμενες 6 εβδομάδες, δεν απαιτείται η εβδομαδιαία συνεδρία στο χώρο του ΚΕΘΤ αλλά οι γονείς συνεχίζουν τα πεντάλεπτα του «αποκλειστικού χρόνου» στο σπίτι και διατηρούν εβδομαδιαία τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με το θεραπευτή. Όταν συμπληρωθούν 12 εβδομάδες από την αρχή του προγράμματος ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, η οικογένεια έρχεται πάλι στο κέντρο και αξιολογούνται τα αποτελέσματα για να ληφθούν αποφάσεις. Τα περισσότερα παιδιά μετά τις 12 εβδομάδες ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους και μπαίνουν σε περιοδική παρακολούθηση, άλλα έχουν την ανάγκη της Β’ φάσης του προγράμματος που περιλαμβάνει τις στρατηγικές του παιδιού.

Πρακτικά απαιτούνται έξι συνεδρίες στο χώρο του ΚΕΘΤ και για αυτό το λόγο η προσέγγιση αυτή είναι εύκολο να υλοποιηθεί και για οικογένειες που κατοικούν εκτός Αθηνών. Απαιτείται η συμμετοχή και των δύο γονέων.

Η προσέγγιση εφαρμόζεται στο ΚΕΘΤ από το 2006  με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι Θεραπευτές του ΚΕΘΤ έχουν υψηλή εξειδίκευση στην υλοποίηση του συγγεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος. Το ΚΕΘΤ είναι το πρώτο μεταξύ των δύο κέντρων στον κόσμο (Ελλάδα και Πολωνία) που έχουν πιστοποιηθεί από το Michael Palin Centre να εκπαιδεύουν άλλους λογοθεραπευτές στην προσέγγιση Palin PCI.

Συχνές ερωτήσεις για τη θεραπεία Palin PCI

Είναι Palin PCI αποτελεσματική θεραπεία;

Οκτώ από τα δέκα παιδιά που συμμετείχαν στην μακροχρόνια έρευνα για την κλινική αποτελεσματικότητα  αυτής της θεραπείας αποκατέστησαν τη ροή της ομιλίας τους μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της θεραπείας.

Πρέπει να συμμετέχουν και οι 2 γονείς;

Η θεραπεία βασίζεται στη θεραπευτική συμμαχία μεταξύ γονέων, παιδιού, θεραπευτή. Οι γονείς αλλάξουν και η αλλαγή αυτή είναι ένας από τους στόχους της θεραπείας. Η παρουσία και των δύο γονιών είναι απαραίτητη και η συμμετοχή και των δύο είναι παράγων που συμμετέχει στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Ρυθμίσεις γίνονται όταν η παρουσία ενός από τους γονείς είναι αδύνατη.

Τι γίνεται στη δεύτερη φάση της θεραπείας;

Εάν η ροή της ομιλίας του παιδιού δεν αποκατασταθεί στην πρώτη φάση του προγράμματος ακολουθεί δεύτερη φάση άμεσης παρέμβασης, δηλαδή παρέμβασης με εκμάθηση διαφορετικών τρόπων ομιλίας (“στρατηγικές του παιδιού”) που οδηγούν σε διαχείρηση της ροής. Η δεύτερη φάση συμπληρώνει την πρώτη και συνήθως είναι βραχύχρονη.

Τι γίνεται αν το παιδί έχει και άλλες δυσκολίες;

Πολλά παιδιά δεν μιλούν καθαρά ή έχουν δυσκολίες στη γλωσσική κατανόηση, έκφραση κλπ. Οι δυσκολίες αυτές δουλεύονται σε χρόνο  που είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί (πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τραυλισμού). Αυτό καθορίζεται κατά την αξιολόγηση και συναποφασίζεται με τους γονείς.

Είπαν για το πρόγραμμα

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elites. Nulla convallis egestas rhoncusa. Donec lorem facilisis fermentum sem, ac viverra ante luctus vel. Donec vel mauris quam Proin vestibulum leo eget erat congue interdum.

Σχετικά Προγράμματα

Μπορεί να αφορούν όσους επιλέγουν το πρόγραμμα Palin PCI

Για παιδιά εκτός Αθηνών

Υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος εξ αποστάσεως για όσους μένουν μακριά από την Αθήνα. Διαβάστε περισότερα για το πρόγραμμα Tele-ΚΕΘΤ

Μάθε περισσότερα »

Άλλες Αναπτυξιακές Διαταραχές και Τραυλισμός

Ο τραυλισμός μπορεί να συνυπάρχει με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές ή σύνδρομα. Η θεραπεία στο ΚΕΘΤ απευθύνεται στο σύνολο των αναγκών του παιδιού. Η θεραπεία για τις συνοδές διαταραχές γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο λόγω της διαταραχής στη ροή της ομιλίας.Μάθε περισσότερα »

Άρθρα και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα

Palin PCI

Millard, S. (2008). Is PCI an effective therapy in reducing stuttering?
Language